Door: Gerdien van Genderen – projectleider Duurzaam Water
Ik ben op bezoek bij Fekadu. Vijftien jaar geleden was het huis van Fekadu in het hart van het Awash-rivierbekken een bescheiden structuur omringd door schaarse grond. Vandaag staat het er als een bewijs van de transformerende kracht van kennis en gezamenlijke inspanning door de gemeenschap in duurzame landbouw.
Fekadu’s reis begon toen hij lid werd van een Farmer Field School (FFS), een lokaal initiatief waarbij de praktische trainingen worden geleid door het SNV, gericht op het opleiden van boeren in geavanceerde landbouwpraktijken. De kennis die hij daar opdeed was niet slechts theoretisch; het was praktisch, stelde hem in staat om dingen anders te doen en bovenal levens-veranderend. Met toewijding en nieuwsgierigheid als zijn metgezellen, leerde hij over de afstand van gewassen en beheersing van de technieken, het oordeelkundige gebruik van chemicaliën, en de selectie van hoogrenderende variëteiten van tomaten, uien en kool. Deze vaardigheden waren de zaadjes waaruit zijn bloeiende tuin groeide.
Nu is Fekadu’s huishoudelijke tuin een levendig groen canvas (op de foto plukt hij een stengel suikerriet voor mij!), waarin niet alleen lokale variëteiten van kool te zien zijn, maar ook een groeiende verscheidenheid aan fruitbomen. En met een beetje support kan hij zo steeds meer leren. Zijn methode van vorenirrigatie[1], zorgvuldig toegepast om de 20 dagen, voedt rijen mango-, avocado- en bananenplanten. Hoewel vorenirrigatie niet de meest efficiënte praktijk is, toont het aan dat er vooruitgang is geboekt, maar er nog een weg te gaan is naar duurzamere waterbeheermethodes, een weg die het WaterPricing project in de nabije toekomst met de gemeenschap wil inslaan.
Fekadu heeft naast de ‘moestuin’ ook nog een stuk land met vooral mangobomen (zie foto). Een prachtig gezicht, maar Fekadu’s mangobomen hebben helaas te lijden gehad van schimmelaanvallen, een uitdaging die voortkomt uit een kenniskloof in agronomie. Ondanks de beschikbaarheid van effectieve behandelingen zoals Superban, heeft Fekadu’s onbekendheid geleid tot verminderde opbrengsten.
Fekadu staat niet alleen in zijn streven naar verbetering. Ik sta hier met Abraham (zie foto), het nieuwe hoofd van het Awash-regiokantoor, en hij pleit voor een win-win benadering. Via het leerperceel van de FFS ziet hij een ecosysteem voor zich waar efficiënt watergebruik de norm is en boeren zoals Fekadu worden ondersteund om hun productiviteit en inkomen te verhogen. Voor Abraham gaat het ook om imago opbouw—het inprenten van de waarde van water als kostbaar goed, het aanmoedigen van het verstandig gebruik ervan en het opbouwen van vertrouwen binnen de gemeenschap.
Fekadu’s verhaal is er een van transformatie en hoop. Ooit een man met weinig op zijn naam, staat hij nu trots te midden van zijn vruchtbare oase, klaar om zijn kennis te delen met zijn vijf kinderen—drie dochters en twee zonen—en zijn gemeenschap. Intussen springt één van zijn zonen op de fiets om naar school te gaan. De zoete smaak van zijn zelfgeteelde suikerriet is niet alleen een traktatie voor de familie, maar ook een symbool van het zoete succes dat voortkomt uit het begrijpen en waarderen van de essentie van het leven—water. Als één van de leidende boeren in de huidige Farmer Field School, is Fekadu’s rol cruciaal. Zijn perceel is niet slechts een stuk land, maar ook een leerbodem, een mogelijkheid voor Fekadu om gemeenschappelijke kennis om te zetten in gemeenschappelijke welvaart.
Met de samenwerking van experts en leiders zoals Abraham en organisaties zoals SNV, bestaat er een gezamenlijke visie op een toekomst waar water niet alleen gewaardeerd wordt, maar ook efficiënt wordt gebruikt. Als bezoekers van het Awash-rivierbekken Platform, wordt u uitgenodigd om getuige te zijn van deze opmerkelijke reis van groei en veerkracht. Fekadu’s verhaal is niet alleen zijn eigen; het is het verhaal van elke boer die durft te dromen en werkt om die droom werkelijkheid te maken.
[1] Oppervlakte-irrigatie waarbij water door kleine geulen of voren wordt geleid die tussen de gewasrijen worden getrokken. Het water stroomt van de ene kant van het veld naar de andere door de zwaartekracht, waardoor het water langzaam in de bodem infiltreert en de wortelzones van de planten bereikt. Vorenirrigatie vereist nauwkeurige planning en management om over-watering en erosie te voorkomen.